Hulp bij aankoop ''Longboard & Cruiser'' 

Geschiedenis

Longboarden en skateboarden zijn ontstaan rond het jaar 1950 rond de tijd dat de surfscene in Zuid-Californie explodeerde. Als er geen golven waren, gingen de surfers de straten op. Vaak met eigengemaakte houten planken met daaronder rolschaatswielen. Het skaten op de straat had erg veel weg van de bewegingen op een surfplank en al snel werd ‘’sideway surfing’’ een begrip. Dit heeft de basis gelegd voor wat later zou uitgroeien tot skateboarden in de jaren 60 en 70. Vandaag de dag is longboarden een constant veranderende vorm van skateboarden met verschillende stijlen en disciplines. Grote bedrijven richten zich steeds meer op het ontwikkelen en verbeteren van deze boards voor verschillende disciplines en riders.

Omdat er veel verschillende longboards en longboarders bestaan, hebben we een overzicht gemaakt van de verschillende board en stijlen. Zo kun je, als je ooit besluit een longboard aan te schaffen aan de hand hiervan besluiten wat voor boarder jij bent en welk board je daarvoor nodig hebt.

Je eerste longboard
Bij aankoop van je eerste longboard moet je rekening houden met waarvoor je het longboard voor wil gaan gebruiken. Er zijn namelijk verschillende disciplines binnen het longboarden met de daarbij behorende shapes van het deck en setups. Als je hebt bepaald wat voor longboarder jij bent, dan kun je met behulp van de filter op de productpagina jouw perfect longboard uitkiezen. 

Verschil tussen een longboard & cruiser
Er bestaat vaak verwarring over wat nu het verschil tussen een cruiser en een longboard is. Het verschil zit vooral in de grootte van het board. Cruisers zijn kleiner en hebben vaak een kicktail. Door het kleinere deck (vaak met kicktail) zijn cruisers makkelijker mee te nemen en vanwege de korte wielbasis ook meer wendbaar. Handig dus voor korte afstanden, het cruisen in de stad en het vervoeren ervan in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. 

Longboards zijn langer en veelal gemaakt voor snelheid en lange afstanden. Longboard deck
Net als skateboards zijn longboards gemaakt van robuust hout zoals esdoorn (vaak in het Engels aangeduid als Maple of Canadian Maple). Het gemiddelde longboard bevat zeven tot tien lagen gelijmd en geperst hout wat de basis is voor wat uiteindelijk het deck wordt. Bij sommige longboards worden er extra materialen aan toegevoegd aan de hand van de karateristieken van het board. Materialen zoals fiberglas, schuimrubber an carbonverzel kunnen het board sterker, stijver maar ook lichter maken. Er zijn ook fabrikanten die exotische houtsoorten gebuiken zoals bamboe en koa ten behoeve van de duurzaamheid en esthetische waarde.

Net als bij skateboards worden de afmetingen van longboards aangegeven in inches. De meeste longboard decks zijn tussen de 35 en 50’’ lang en ongeveer 8.5 tot 10’’ breed. Voor verschillende disciplines zijn er ook verschillende shapes decks. Hieronder een overzicht van de benamingen per shape.

Pintail 

Kicktail 

Drop-down 

Drop-through 

Double-drop 

Double-kick

Top-mount

Top-mount cutout

Longboard trucks
Longboard trucks lijken erg op skateboard trucks maar hebben enkele onderscheidende verschillen. Zo hebben de meeste longboards zogenaamde ‘’reversed kingpin of inverted kingpin’’ trucks. De as bij deze trucks is hoger zodat er grotere wielen op passen. Ook is de kingpin onder een andere hoek aangebracht. Hierdoor kun je ondanks het lange deck nog steeds scherp sturen. Bij bepaalde trucks is het ook mogelijk de hoek (angle) van de truck aan te passen om zo de stuur eigenschappen te beinvloeden.

kmVU_N7qtAiTvPKx9To-Ta70biJZaZz_kO3f-V3l

                           Reversed kingpin truck                                                                                  Normale truck

Longboard bushings
Net als skateboard trucks hebben longboard trucks ook bushings. De functie blijft hetzelfde. Dus als je licht bent, raden we je zachte (83A) bushings aan zodat je beter kan sturen. Komen je wielen bijna tegen het board aan en dus veel kans op een wheel-bite, dan raden we je aan om voor harde (94A) bushings te gaan. Voor downhill en hoge snelheden is het ook verstanding om harde bushings te gebruiken.

ctVuUzYGjgLFB7TQ86_kj6FuV0BjqSguG6OuAaJD

Bekijk direct ons assortiment Longboard Trucks

Longboard wielen
Longboard wielen zijn over het algemeen groter dan skateboard wielen. Grotere wielen zorgen voor een meer snelheid en comfort. De afmetingen liggen tussen de 64 en 80mm in diameter en 38 tot 70mm in breedte (contact oppervlak). Grote en brede wielen hebben een groter oppervlak om de schokken van het rijden over ruw terrein goed te absorberen.

Een ander belangrijk aspect is de hardheid ookwel durometer van de wielen. Waar de hardheid van skateboard wielen tussen de 90 en 100A ligt, ligt de durometer van longboard wielen vaak tussen de 75 en 85A waarvan 78A de meest voorkomende is. De verschillende longboard disciplines vereisen ook verschillende wielen. Voor meer grip kies je voor zachte wielen (75A) met een recht oppervlak. Wil je ook sliden met je board, dan kies je voor wat hardere wielen (82A) met een ronde vorm. Hoe groter diameter, hoe comfortabeler de rit.

LOiMjWLFeTby4-fZTfBEbp2gIZEd2752vxc0UY6F

                          Wiel met ronde vorm                                                                   Wiel met recht oppervlak

Bekijk direct ons assortiment Longboard wielen

Riser pads & Shock pads
Met riser pads kun je de afstand tussen de wielen en het deck vergroten. Hierdoor verminder je de kans op een wheel-bite. Een wheel-bite is als je board het wiel raakt en je in een keer tot stilstand komt waardoor je van je board word gelanceerd. Naast normale riser pads bestaan er ook schuine riser pads (wedge). Met een schuine riser verander je niet alleen de ruimte tussen je het wiel en je deck maar ook de hoek van je kingpin zodat een normale truck scherper zal sturen. Dit is handig als je bijvoorbeeld normale trucks onder een lang deck hebt en nog wel wil kunnen carven.

Bekijk direct ons assortiment Riser- & Shockpads

Longboard stijlen

Voordat je besluit een longboard te kopen moet je eerst bepalen waar voor je het longboard wil gebruiken. Er bestaan verschillende stijlen van longboarden met de daarbij behorende shapes. Hieronder staat uitgelegd wat de stijlen inhouden en welke boards daarbij passen.

Stadsvervoer
Voor stadsvervoer is het belangrijk dat je een board hebt wat wendbaar en klein is. Je komt hier al snel uit bij de cruisers. De ideale deckmaat is daarom ook tussen de 22 en 40 inch. Voor extra wendbaarheid kun je ervoor kiezen om een board met een kick-tail te nemen. Met de kick-tail heb je de mogelijkheid om nog scherper te sturen, te tic-taccen om snelheid te maken en een ollie te maken. Dit laatste is vooral handig als je bijvoorbeeld een stoeprand op wil ollien om zo de flow in je rit te houden.

Geschikte boards, bekijk direct het assortiment --> Plastic retro cruiser, Houten cruisers, Kick-tail boardsPintail

Lange afstand
Wil je graag lange afstanden met je longboard maken dan zijn de volgende punten belangrijk. Longboards ontworpen voor lange afstanden zijn vaak tussen de 38 en 42’’ en zo laag aan de grond als mogelijk. Hoe lager bij de grond hoe kleiner de afstand is voor de rider om af te zetten. Dit zorgt voor meer stabiliteit en zorgt ervoor dat je minder snel vermoeid raakt. Je levert wel wat wendbaarheid in.

De meest voorkomende decks die laag bij de grond liggen zijn decks met een drop-through bevestiging van de truck en de drop-down shape. Het meest ideale is daarom de double-drop decks. Deze hebben zowel een dropdown platform en een drop-through truck bevestiging.

Door de lage wegligging hebben bijna al deze decks cut-outs bij de wielen om meer ruimte te creeren en zo wheel-bites te voorkomen.

Geschikte boards, bekijk direct het assortiment --> Drop-through, Dropdown, Double-drop

Freestyle/Dancing
Freestyle en dancing vereist flink wat creativiteit van de rider. Het bevat verschillende stijlen zoals dansmoves, technische flatground tricks enz. Een freestyle board moet daarom erg veelzijdig zijn en bevat daarom ook eigenschappen van verschillende boards.

Freestyle boards hebben meestal een gemiddelde lengte en een wielbasis tussen de 20 en 28’’ en een medium stijfheid voor wendbaarheid op lage snelheid. Wil je je meer op dancing focussen dan is het belangrijk dat je een wat grotere wielbasis hebt (tusen de 28 en 35’’) en een goed staanoppervlak.

De double-kicktail boards zijn vaak het populairste onder de freestylers omdat je vaak beide kanten op rijd tijdens het freestylen.

Al met al zijn de freestyle boards perfect voor beginnende longboarders die niet goed weten welke rijstijl goed bij hen past. Deze all-round boards zijn dus geschikt voor vervoer, carving, en een mellow freeride.

Geschikte boards, bekijk direct het assortiment --> Freeride, Freestyle, Drop-through, Double-kicktail

Freeride/Sliding
Freeride is de wat mildere vorm van downhill longboarding. Deze stijl is meer gericht op het maken van slides, spins en tricks. De meeste freeride boards hebben een wielbasis tussen de 20 en 30 inch, hebben een stijve constructie en vernieuwende concaves. Deze eigenschappen zorgen voor veel stabiliteit en grip wat je nodig zal hebben tijdens het freeriding en sliding.

Boards met een drop-down shape en drop-through trucks zijn ideaal voor de beginnende freerider. Dit omdat naast de stabiliteit die je krijgt door de lage wegligging er ook minder druk op je trucks komt wat het sliden weer gemakkelijker maakt.

Ben je een gevorderde freerider dan kies je sneller voor een board met een micro-drop shape en top-mount trucks.

Net als bij freestyle/dancer boards gaat het bij freeride ook om de tricks, stijl en creativiteit. Symetrische boards zijn daarom erg populair omdat het niet uitmaakt welke kant je op rijdt.  

Geschikte boards, bekijk direct het assortiment --> Freeride, Drop-through, Drop-Down

Downhill/Racing
Downhill longboarding is de meest gevaarlijke maar ook de meest spectaculaire vorm van longboarding. Er zijn veel overeenkomsten tussen een downhill en een freeride board. Deze worden dan ook vaak voor beide disciplines gebruikt. Het grote verschil met freeride boards is de langere wielbasis, concave en de top-mount trucks. De boards zijn vaak ook niet gericht op symmetrie of kick-tails e.d.

Geschikte boards, bekijk direct het assortiment --> Pintail, Top-mount, Downhill